Trudnice
obično izbjegavaju čajeve ne znajući da postoje i oni bez sastojaka koji bi im
mogli štetiti.
Čajevi
tijekom trudnoće se smiju piti, ali uz određene mere opeza, s obzirom na to da
je djelovanje na trudnice ispitano kod malog broja biljaka.
Budite
oprezni sa konzumiranjem čajeva dok ste u drugom stanju, jer postoji mogućnost
da neki sastojci iz biljaka mogu biti štetni za bebu, dok neki mogu izazvati
dijareju(proljev) i lupanje srca kod trudnice, ukoliko se piju u većoj
količini.
Postoje dva
načina pripreme čaja. Prvi je iz filter vrečice a drugi iz sušenih biljki.
Čajevi u
filter vrečici se veoma lako spremaju, međutim u velikom broju slučajeva pored
dominantne biljke, koriste se još nekoliko biljaka kako bi se poboljšao ukus.
Zbog toga, prilikom kupovine, na kutiji obavezno provjerite koje su sve biljke
navedene. Ovo važi i za instant čajeve.
Priprema
čajeva od svježih ili osušenih trava zahtjeva malo više vremena, ali ste bar
sigurni od koje biljke ste pripremili čaj. Veoma je važno prilikom ove pripreme
voditi računa o količini bilja, ali i načinu pripreme. Najbolje je travke
preliti kipučom vodom ili prokuhanom vodom na 80°C (sve zavisi o uputama na
vrečici) i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba
čaj vraćati na vatru da kuha.
Čajevi za
preporučiti tijekom trudnoće:
Je saluretik, znači da osim gubitka
vode, utječe i na smanjenje edema jer se gube i elektroliti, a nije štetan.
Način
pripreme Breza: 1-2 žličice lista breze preliti s 2 dcl kipuće vode, pustiti da
odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti.
2.Malina
Malina (Rubus idaeus) je jedna od
najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD.
List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za
sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Čaj od listova maline
stoljećima se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje tegoba vezanih uz trudnoću,
tvrdi se da sadrži supstanciju koja djeluje opuštajuće na mišiće maternice,
međutim to nikad nije potvrđeno. Čaj od malinovih listova možete svakako
koristiti zbog sadržaja visokih količina vitamina C, ali nemojte pretjerivati
jer sadrži i značajne količine treslovina (2 šalice dnevno najviše) pa može
uzrokovati opstipaciju i osjećaj težine u probavnom traktu, koji se može
pojaviti u zadnjim mjesecima trudnoće i zbog pritiska ploda.Može se piti
tijekom cijele trudnoće.
Način
pripreme Maline: jedna žlica čaja
prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije.
Čaj od koprive treba piti svaki dan u
trudnoći i poslije poroda. Odličan je za žeđ, sadrži velike količine vitamina K
(za zgrusavanja krvi), željeza i važnih anti-oxidansa (ubijaju štetne materije
u tijelu). Čaj od koprive pomaže pri povečanju kolicine krvi u tijelu i smiruje/masira
maternicu. Pijući ovaj čaj tijekom poroda nudite tijelu i bebi potreban vitamin
K za pravilno zgrušavanje krvi. Nakon što se beba rodi odlično je za
osvježavanje majke i pomaže proizvodnji više mlijeka za dojenje. Uporaba
koprive u trudnoći zbog obilja vrijednih sastojaka je samo za preporučiti, bilo
u obliku čaja ili kao povrće.
Način
pripreme: u 2 dcl hladne vode staviti 1 kašikicu čaja od koprive, promiješati i
kada prukuha kuhati na laganoj vatri još 2 minute. Poklopiti i ostaviti 10-ak
minuta te zatim procijediti.
4.
Rooibos čaj
Rooibos čaj ili „majčino čudo“ poznat
je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike. Odličan je za trudnice, jer je
bogat C vitaminom i ne sadrži tein, a također je dobar protiv gripe i prehlade.
Napitak se
priređuje od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod
nazivima „planinski čaj“ ili „afrički crveni čaj“. Ima blagotvorno djelovanje
na dojenački organizam. Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti
samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva visoke temperature, između 40 i 45
stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću te čisti zrak bez prašine i industrijskih
otpadaka.
Korijen
biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5
metara. Lišće ima male iglice. Prehrambena vrijednost Rooibos čaja zasniva se
na prisutnosti željeza, kalija, natrija, kalcija, bakra, cinka, magnezija,
fluora i mangana, koji su važni u očuvanja zdravlja ljudskog organizma.
Moguće ga je
piti i hladnog, miješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za
koktele.
Način
pripreme: u 2 dcl prokuhane vode staviti 1 kašikicu rooibos čaja, poklopiti i
ostaviti tako 10-ak minuta te nakon toga procijediti.
Važno je za napomenuti
da se u sve te ačjeve nesmije stavljati šećer jer postoji mogučnost da se
smanji njihovo ljekovito djelovanje.
Iz iskustva
Vam preporučam da se sve te četiri vrste čaja pomiješaju i zajedno piju. Okusa
je jako fin i lakše ih je popiti. Može se dnevno popiti oko 1,5L do 2 L čaja.
Od svih vrsta po malo i po uputama.
Mi smo narod
koji nema naviku pijenja čaja, što je velika šteta. Ljekovite biljke koje su spomenute
mogu vam biti samo od koristi.
Nema komentara:
Objavi komentar